Web@rchiv Österreich (osztrák)

Innen: MIA

A 2001-es első AOLA pilot után az Österreichische Nationalbibliothek 2008-ban kezdett újra webarchiválással foglalkozni. A 2009 januárjában megjelent új média törvény megteremtette a webarchiválás jogi alapját. Egy ismételt pilot szakasz után 2010 tavasza óta üzemszerűen mentik az osztrák weboldalakat, valamint az Ausztriával kapcsolatos külföldi honlapokat. A NetarchiveSuite rendszert használják, a megjelenítés az OpenWayback szoftverrel történik, a kereső pedig a NutchWAX. A robots.txt-t figyelmen kívül hagyják a Heritrix konfigurálásánál. Nem mentenek stream-elt AV tartalmat, kereshető adatbázisokat, közösségi médiát. Háromféle archiválást végeznek:

  • kétévente aratják az osztrák domaint (2010 őszére 930 ezer .at végződésű site-ot archiváltak, 6,3 terabájtnyi méretben, és azóta is max. 10 terabájtra van korlátozva egy-egy országos aratás)
  • szelektíven mentenek rendszeresen főleg gazdasági, kulturális, média site-okat, valamint tudományos, oktatási és kormányzati intézmények honlapjait
  • esemény-alapú archiválást is végeznek néha (pl. választások, olimpia, menekültválság)

Az archívum a nemzeti könyvtáron belül férhető hozzá, valamint néhány további osztrák könyvtárban is, de az URL-alapú és a teljes szövegű kereső nyilvánosan használható a honlapon. (Csak a mentések időpontja tudható meg belőle, viszont ezek könyvjelzőzhetők, e-mailben elküldhetők és a könyvtárban ezekre a linkekre kattintva megnézhetők a hozzájuk tartozó archivált példányok.) 2017 áprilisában 3 milliárd objektum volt itt visszakereshető URL cím alapján, illetve közel 14 millió szöveges dokumentumban lehetett keresni. Az archívum mérete ekkor 96 terabájt volt.