„404 Not Found” workshop – 2020. december 2.

 


2020. december 2-án negyedik alkalommal tartottuk meg az Országos Széchényi Könyvtár webarchiválással foglalkozó rendezvényét, amelyet a járványhelyzetre való tekintettel az interneten, a Teams alkalmazáson keresztül követhettek az érdeklődők. A workshopra több mint 160-an regisztráltak és az online csatornán egyszerre jelen levők száma meghaladta a 130-at.

Az idei konferencia fő témája az intézmények közötti munkamegosztás lehetősége volt, amelyre jó példát szolgáltatott a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) keretében 2019-ben kiírt és ez év tavaszán lezáruló pályázat. Ennek részeként az OSZK Webarchívuma tizenegy megyei hatókörű városi könyvtárral működött együtt a régióikban fontos webhelyek címének összegyűjtésében. A tervek szerint a jövőben ez a közös munka egyéb részfeladatokra is kiterjed majd (például minőség-ellenőrzés, metaadatolás), és további közgyűjtemények is bekapcsolódhatnak. Ugyancsak fontos cél az oktatási és a tudományos intézményekben a web megőrzésével kapcsolatos ismeretek terjesztése, mivel a tananyagokban és a szakirodalomban hivatkozott internetes források változékonysága, tünékenysége egyre nagyobb problémát jelent.

A téma iránt érdeklődők a fentieken túl képet kaphattak az OSZK Webarchívum 2020. évi fejlesztéseiről, az elért eredményekről és a felmerülő technikai nehézségekről, valamint a formálódó szervezeti, infrastrukturális és jogi keretekről. A délutáni workshop során pedig olyan szoftvereket ismerhettek meg, amelyekkel kisebb helyi webarchívumok is kialakíthatók.

A rendezvény meghívója itt található, a plakátja pedig innen tölthető le.


Az előadások listája és prezentációi:

Az előadások videofelvételei:

Három előadás szövege:

Az online rendezvény tapasztalatainak összefoglalása:


Képek a rendezvényről:

(A képeket a videófelvétel alapján Visky Ákos László készítette.)

Dr. Latorcai Csaba videóról bejátszott megnyitója Szóllás Péter előadása
Drótos László projektbeszámolója Maczelka Árpád előadása
Visky Ákos László előadása Szécsényi Orsolya előadása
Kokas Károly hozzászólása A videókonferencia csevegőablaka
Rózsa Dávid (főigazgató), Kecskeméti Gergely (főosztályvezető),
Moldován István (csoportvezető, moderátor), Heyran Balázs (informatikus),
valamint az előadók
A délutáni workshopon Drótos László és Németh Márton
által bemutatott virtuális gép