Karikó gyűjtemény bővítése

Az elmúlt napokban jelentősen bővítettük a Karikó Katalinnal kapcsolatos cikkekből és egyéb weboldalakból álló különgyűjteményünket, melynek címlistáját közösen gondozzuk a Szegedi Egyetem Klebelsberg Könyvtárának munkatársaival. Most nagyrészt a Nobel-díj bejelentése, 2023 októbere óta megjelent hazai és külföldi híreket és videókat, illetve közösségi média posztokat gyűjtöttük össze, majd megpróbáltuk lementeni őket a Browsertrix, illetve néhány esetben az ArchiveWeb.page programokkal. A tavalyi válogatással egyesített és duplumszűrésen átesett, több mint 7800 tételes címlista itt található, a lementett weboldalak teljes szövegében pedig itt lehet keresni. Jogi okokból csak a metaadatok jelennek meg a találati listában, maguk az archivált fájlok az OSZK olvasótermében erre kijelölt gépeken gépeken nézhetők meg.

Új részgyűjtemény: SZOLGKER

Egy újabb tematikus válogatást állítottunk össze, ezúttal a szolgáltatás, a kereskedelem, a szállítás és a közlekedés tematikájába sorolható webhelyekből. A SZOLGKER kódnevet kapott részgyűjtemény első aratására most került sor. A 8766 tételes címlistából kiindulva közel 4,9 millió URL-t töltött le a robot 19 óra alatt, fél terabájt összméretben. A webhelyek listája itt böngészhető, az aratás statisztikája pedig itt nézhető meg.

IIPC GA és WAC 2024

Megkezdődött az internetes tartalmak megőrzésével foglalkozó intézményeket tömörítő nemzetközi konzorcium, az IIPC idei közgyűlése és konferenciája Párizsban. A rendezvénysorozat egyik kapcsolódó eseménye a fiatal kutatók számára megszervezett „Early Scholars Spring School on Web Archives” című workshop, melynek második napján az OSZK webarchiválási csoportjának vezetője, Kalcsó Gyula is részt vesz az egyik kerekasztal beszélgetésen. Az ehhez készült „Web Archiving and its Research Use at the National Széchényi Library (Hungary)” című prezentációja letölthető a honlapunkról.

A Balassi Intézet honlapjainak archívuma

Összeállítottunk egy különgyűjteményt a 2016 szeptemberében megszűnt Balassi Intézet és a korábban általa irányított külföldi magyar kulturális intézetek honlapjainak mentéseiből, melyek a Heritrix, illetve a HTTrack programokkal készültek 2020 nyarán, néhány héttel a webszerverek végleges lekapcsolása előtt. A nyilvánosan is megtekinthető oldal itt érhető el.

Kérdőíves felmérés a webarchiválási tanfolyam megújításához

Az OSZK Webarchívuma szeretné megújítani a Könyvtári Intézet szervezésében zajló „Az internet archiválása mint közgyűjteményi feladat” című tanfolyamát. Mivel a 2018-as akkreditáció óta már sokan elvégezték az eddigi képzést és azóta sok újdonság is van a webarchiválás területén, aktuálissá vált a tananyag felfrissítése új részek beillesztésével és más hangsúlyok kialakításával. Az új tanfolyamot úgy szeretnénk összeállítani, hogy érdekes legyen a korábbi és az új érdeklődők számára is, ezért a véglegesítés előtt szeretnénk kikérni a potenciális résztvevők véleményét, hogy minél jobban az igényekhez tudjuk igazítani a képzést. Az alábbi, természetesen anonim kérdőív kitöltésével erről kapnánk visszajelzést: https://forms.office.com/e/nXbEB1Lv6p

Új részgyűjtemény: Mezőgazdaság, élelmiszeripar

2024. március 1-én egy újabb tematikus válogatás tömeges aratását indítottuk el. Az elmúlt hetekben több mint 2,5 ezer webcímet gyűjtöttünk össze, melyek általában az agráriummal, illetve azon belül speciálisan az állattenyésztéssel, a növénytermesztéssel, továbbá az élelmiszeriparral és az italgyártással kapcsolatosak. A webehelyek neve és URL címe itt listázható ki, az aratás statisztikai adatai pedig itt nézhetők meg.