WARCnet találkozó Londonban

A webarchívumok kutatási célú hasznosítására 2020-ban indult nemzetközi WARCnet projekt idei első találkozójára a University of London School of Advanced Study nevű posztgraduális intézményében került sor június 13-15. között. A megbeszéléseken az OSZK webarchívumát Németh Márton képviselte, aki a webarchiválás és a felsőoktatás kapcsolatával fog foglalkozni a projekten belül.

Szervezeti változás

2022. június 1-től a Webarchiválási Osztály munkatársai az OSZK Digitális Bölcsészeti Központján belül a Digitális Filológiai és Webarchiválási Csoport tagjaiként dolgoznak tovább. A szervezeti változásnak köszönhetően a webarchívum kutatási célú hasznosítása nagyobb figyelmet kap a jövőben.

Podcast archiválás

Kísérleti jelleggel elkezdtük a magyar podcast csatornák archiválását. Ezek weboldalait már eddig is arattuk negyedévente a MEDIA gyűjtemény részeként, de magukat az adásokat a legtöbb esetben nem tudta lementeni a robot, mivel azok a weben általában csak a különböző streaming platformok interaktív lejátszó felületein keresztül érhetők el, sokszor letöltési lehetőség nélkül. Mostantól egy Chrome kiegészítő segítségével – emberi közreműködéssel – a hangfájlokat is lementjük és egy külön alkönyvtárban jelenítjük majd meg őket a zárt archívumon belül, a podcast weblapja mellett. Amire pedig sikerül nyilvános szolgáltatási engedélyt szerezni, az a tervek szerint az EPA gyűjteményében is elérhetővé válik (erre már itt van egy példa). Első körben 17, főként könyves vagy egyéb kulturális, továbbá tudományos és informatikai témájú műsort archiváltunk, közel kétezer hangfájlt, 125 GB összméretben.

Videóinterjú Németh Mártonnal

“60 terrabájtnyi weboldalt őriz a nemzeti könyvtár!” címmel felkerült egy videó az OSZK YouTube csatornájára, melyben Németh Márton az áprilisi Networkshop konferencián elhangzott előadása témájáról, a webarchívum nemzetközi kapcsolatairól beszél. A felvétel itt nézhető meg.

Kárpátaljai webhelyek archiválása

Az Ukrajnában kialakult háborús helyzetre való tekintettel március elején létrehoztunk egy válogatást a kárpátaljai magyar vagy magyar vonatkozású webhelyekből. A különböző tematikus és műfaji részgyűjtemények keretében már eddig is nyilvántartott és archivált honlapok, blogok, periodikák és közösségi oldalak címlistáját folyamatosan bővítjük és örömmel veszünk további javaslatokat is. Az aktuális seed-lista itt érhető el, melyet március 8. óta heti két alkalommal aratunk. Az OSZK Digitálistartalom-fejlesztési és -szolgáltatási Osztályának munkatársai pedig a kárpátaljai szerzők és kiadók által megjelentett és a MEK, illetve az EPA gyűjteményében archivált digitális dokumentumokról készítenek egy nyilvántartást.