A TORTENELEM részgyűjtemény első aratása

Lefutott a legújabb, “Történelem, hely- és családtörténet” nevű részgyűjteményünk első aratása. A robot 541 kiinduló címről három nap alatt több mint 1 millió, az archívumban eddig még nem szereplő új fájlt töltött le. A részletes statisztika itt nézhető meg. A címlistát a következő hónapokban tovább bővítjük és köszönettel veszünk javaslatokat is az ajánló űrlapunkon keresztül.

Twitter csatornák mentése

Az ArchiveWeb.page Chrome böngészőbe integrálható modulját használva elkezdtünk kísérletezni a Twitter csatornák archiválásával. Első lépésben 89 könyvtár, múzeum és galéria oldalát töltöttük le 600 MB összméretben. 75 esetben sikerült egészen az első bejegyzésig visszagörgetni, a legrégebbi elmentett tweet 2007 decemberi volt.

A “404-es workshop” három előadása a Könyvtári Figyelőben

A Könyvtári Figyelő idei első számában megjelent a 2020 decemberében megrendezett „404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet?” online workshop megnyitó beszéde, melyet Latorcai Csaba államtitkár tartott, valamint a Webarchiválási Osztály munkatársainak két előadása “Az OSZK webarchívumának 2020-as újdonságai” és “Együttműködési lehetőségek a webarchiválás területén” címmel.

Sportesemények híreinek aratása

Egy újabb esemény-alapú aratást indítottunk heti rendszerességgel: a járvány miatt 2020-ról 2021-re halasztott Foci EB-vel kapcsolatos híreket gyűjtjük a főbb magyar nyelvű online forrásokból. Továbbá újraindítottuk a tokiói Nyári Olimpiáról szóló cikkek archiválását, amelyet tavaly májusban leállítottunk, miután kiderült, hogy ez az esemény is halasztásra került.

Networkshop 2021 előadások

Felkerültek a honlapra az idén 30 éves Networkshop konferencián megtartott webarchiválás témájú előadásaink prezentációi:

Drótos László – Ipacs Eszter – Németh Márton: Online időszaki kiadványok megőrzése az OSZK Webarchívumában és az EPA-ban (tutoriál)
https://webarchivum.oszk.hu/wp-content/uploads/2021/04/MIA_EPA_tutorial_NWS2021.pptx
https://webarchivum.oszk.hu/wp-content/uploads/2021/04/Networkshop_tutorial_Ipacs_Eszter_EPA.pptx

Drótos László: A közösségi média archiválásának nehézségei
https://webarchivum.oszk.hu/wp-content/uploads/2021/03/Drotos_Laszlo_A_kozossegi_media_archivalasanak_nehezsegei.pptx

Németh Márton: A COVID járvánnyal kapcsolatos webarchiválási tevékenységek – nemzetközi és hazai körkép
https://webarchivum.oszk.hu/wp-content/uploads/2021/04/Nemeth_Marton_NWS-2021.pptx

OSZK-s webhelyek archívumának frissítése

Az elmúlt hetekben frissült és bővült az Országos Széchényi Könyvtár saját online szolgáltatásainak demó archívuma. A gyűjteményben különféle archiváló szoftverekkel készült mentések nézhetők vissza többféle megjelenítő programmal, azzal a céllal, hogy demonstráljuk ezeknek az eszközöknek a képességeit és korlátait. A mostani frissítés 18 webhelyre terjedt ki és 46 új tétel került fel a listára (többségükben virtuális kiállítások).

Új ajánló űrlap

A korábban egy Google űrlapon keresztül beküldhető archiválási javaslatokat ezentúl a https://forms.office.com/r/Cz3GsHSQEd címen elérhető Microsoft Forms oldalon várjuk. Amennyiben a javasolt URL még nincs a nyilvántartásunkban és a webarchívum gyűjtőkörébe tartozik, akkor felvesszük a rendszeresen aratott webhelyek közé.

3K cikk a 2020-as “404 Not Found” online konferenciáról

A Könyv, Könyvtár, Könyvtáros folyóirat idei első számában megjelent Németh Márton  és Visky Ákos László közös cikke “Szubjektív tapasztalatok. Egy online konferencia hasznáról és káráról” címmel, mely a 2020. december 2-án a járványhelyzet miatt Teams-en lebonyolított „404 Not Found” – Ki őrzi meg az internetet? c. rendezvény tapasztalatait összegzi. A cikk a 3K új honlapjáról tölthető le.

Bővült a Rákóczi archívum

85 új dokumentummal bővült és ezzel lezárult a https://rakoczi2019.webarchivum.oszk.hu címen található, a 2019-2020-as II. Rákóczi Ferenc Emlékév alkalmából létrehozott digitális gyűjteményünk, melyben az archivált webtartalmak mellett a MEK, az EPA és a DKA anyagából is találhatók válogatások. (A megoszlási statisztika itt nézhető meg.) A mostani bővítés közel fele  a MEK számára 2020-ban digitalizált könyv, a többi pedig az emlékévvel, illetve Rákóczival kapcsolatos weboldal. (Utóbbiak engedélyeztetése még nem indult el, így ezeket csak a zárt archívumban tároljuk egyelőre.)