Széchényi Ferenc archívum

Az Országos Széchényi Könyvtár 2022 novemberében ünnepelte alapításának 220. évfordulóját. Széchenyi István apja, az 1754-ben született gróf Széchényi Ferenc, aki közéleti tevékenysége mellett korának egyik legnagyobb mecénása is volt, 1802. november 25-i dátummal nyújtotta be azt az okmányt az udvari kancelláriához, melyben a nyomtatott és kéziratos dokumentumokból, valamint térképekből, metszetekből és pénzérmékből álló magángyűjteményét hazájának adományozta, megteremtve ezzel egy nemzeti könyvtár és múzeum alapjait.

Ezen a honlapon olyan képeket, szövegeket és weboldalakat gyűjtöttünk össze, amelyek kapcsolódnak a nemzeti könyvtár megalapításához, Széchényi Ferenc életéhez, szűkebb családjához, kortársaival folytatott levelezéséhez és máig élő emlékezetéhez. A dokumentumok az OSZK Webarchívumából, valamint a Magyar Elektronikus Könyvtár, az Elektronikus Periodika Archívum, legnagyobb részben pedig a Digitális Képarchívum gyűjteményeiből származnak.

A böngészés és a keresés a webarchívum mellett a másik három gyűjtemény metaadatai szerint is lehetséges, a találati listákban a színes sávok jelzik, hogy az adott tétel melyik állományból származik, a lakat ikonok pedig azt, hogy a dokumentum nyilvánosan megtekinthető-e. Piros vagy sárga lakat azoknál a weboldalaknál fordul elő, amelyek archivált példányainak szolgáltatására a tartalomgazda nem, vagy még nem adott engedélyt, de a metaadatok, a kis méretű oldalkép és az Internet Archive mentései ezekben az esetekben is megnézhetők.

A szolgáltatás a http://szechenyi.webarchivum.oszk.hu/ címen érhető el.