Gyakran Ismételt Kérdések

 • Mi értelme van elmenteni az internetet?

  Az internet és főként a web a 20. század végétől a legfontosabb kommunikációs és publikációs platformmá vált. Ide költöztek/költöznek át az újságok, a magazinok, a folyóiratok, a szak- és a szépirodalmi művek, a képzőművészeti alkotások, a fényképalbumok, a hang- és videofelvételek stb. Ez a hatalmas fájlhalmaz már jelenleg is felbecsülhetetlen kincset jelent (gondoljunk csak a Google piaci értékére, amely a weboldalak begyűjtésével és kereshetővé tételével lett sikeres), de még fontosabb lesz évtizedek múlva, amikorra ezek a dokumentumok és információk már eltűnnek az élő webről. A digitálisan születő és terjedő tartalom ugyanúgy része a nemzeti kultúránknak, mint a hagyományos információhordozókon publikált, ezért a közgyűjteményeknek feladata ennek a megőrzése is.

 • Miért kell magyar webarchívum, amikor ott van az Internet Archive?

  Az Internet Archive egy amerikai non-profit vállalkozás, amely adományokból és szponzori támogatásokból tartja fenn magát és a szolgáltatásait. Hogy meddig tud így működni és meddig lesz nyilvánosan elérhető Európából, az bizonytalan. Továbbá, bár  a robotja 1996 óta több mint 1 milliárd URL címet gyűjtött már be a .hu domén alól és rengeteget a más szervereken levő magyar weboldalakból is, ez a fajta archiválás teljesen automatikusan zajlik, a nemzeti webtér jellemzőinek, az egyes honlapok kulturális vagy egyéb szempontú fontosságának ismerete nélkül. Nincs utólagos minőségellenőrzés, az automatikusan kinyerhető metaadatok kívül nincsenek plusz információk a lementett webhelyekről és nincs teljes szövegű keresési lehetőség sem. Ezért, sok más országhoz hasonlóan, a magyar nemzeti könyvtár is kötelességének tekinti egy saját webarchívum létrehozását, annak kutathatóvá tételét és hosszú távú fenntartását.  De szeretnénk együttműködni az Internet Archive-val is, első lépésben a szerverükön tárolt magyar weboldalak szövegének kereshetővé tételével, távlatilag pedig a .hu doménről archivált tartalom megvásárlásával.

 • Mi alapján válogatnak, mi kerülhet be az archívumba?

  A webarchívum elsődleges gyűjtőköre a magyar nyelvű, vagy idegen nyelvű, de magyar közönségnek szánt, illetve magyar vonatkozású, nyilvánosan hozzáférhető kulturális, oktatási, tudományos és közéleti jellegű webhelyekre/weboldalakra terjed ki. Ezen belül is kiemelten fontosak az intézményi honlapok, a szakmai blogok és az időszaki kiadványok (hírportálok, online magazinok, elektronikus folyóiratok stb.). Jelenleg nem, vagy csak alkalmilag és kis mértékben archiváljuk a közösségi médiát és a videókat. A válogatást az archívum munkatársai végzik, de részt vehetnek benne partnerintézmények is, és az Archiválásra javaslom gombra kattintva bárki ajánlhat megőrzésre érdemes magyar webhelyet, amelyet – ha a gyűjtőkörnek megfelel és még nem szerepel a nyilvántartásunkban – felveszünk az aratandó címek listájára.

 • Miért nem nyilvános a teljes webarchívum, hiszen csak nyilvánosan elérhető weboldalak mentéseiből áll?

  Az interneten bárki számára elérhető tartalmakra is vonatkozik a szerzői jogi védelem és a magyar, illetve európai uniós szabályozás szerint ezek felhasználásához, például újraszolgáltatásához egyedi engedélyeket kell kérni a jogtulajdonosoktól, nincsen már közös jogkezelés. Kivételt csak a szabad licenc alatt közzétett webhelyek/weboldalak jelentenek, mint amilyen a Wikipédia. A jogtulajdonosok megtalálása és a szerződések megkötése hosszadalmas folyamat és gyakori, hogy vagy nem sikerül felvenni a kapcsolatot velük, vagy nem járulnak hozzá a lementett tartalmaik szolgáltatásához. Ezért az archívumnak csak egy kis része nyilvános.

 • Hogyan lehet a zárt gyűjteményhez hozzáférni?

  A zárt archívum anyaga a webarchívum működését szabályozó kormányrendelet alapján az Országos Széchényi Könyvtár belső hálózatán a déli olvasóteremben érhető el az erre a célra kijelölt számítógépekről, a szerzői és személyiségi jogok tiszteletben tartása miatt másolási lehetőség nélkül.

 • Miért van többféle megjelenítő program a nyilvános archívumban?

  A demó gyűjtemény fő célja a webarchiváló technológiák képességeinek és problémáinak bemutatása. Ezért általában többféle szoftverrel is megnézhetők a különféle mentések, mert mindegyiknek vannak bizonyos korlátai, ugyanabból az archív fájlból különböző mértékben képesek reprodukálni a weboldalakat.

 • Miért olyan sok a hibás vagy hiányzó weboldal az archívumban?

  A webarchiválás nem úgy működik, mint az egyedi dokumentumoknál a „Mentés másként” parancs, a robottal aratott webhelyeknél a legritkább esetben sikerül pontos és teljes másolatot készíteni különféle technikai okok és a webszerveren beállított korlátozások miatt. Ráadásul a mentési problémákon túl a megjelenítés során is előfordulhatnak hibák. Ezért az archivált példányok gyakran hibásak és hiányosak, például szétesik a külalak, nem működnek egyes menüpontok és más interaktív funkciók, nem indulnak el a videók, a linkek hibaüzenetre visznek… Különösen igaz ez a webkettes szolgáltatásokra, a hírportálokra és a közösségi média oldalakra, melyek bonyolult és sűrűn változó technológiát használnak. A webarchívumokban felhalmozott fájlok sokkal inkább kutatási célokra alkalmasak, semmint a múltbéli web rekonstruálására.