Horvátország

Név: Hrvatski Arhiv Weba (HAW)

Fenntartó: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu (Nemzeti és Egyetemi Könyvtár, Zágráb)

Honlap: http://haw.nsk.hr

E-mail: haw[@]nsk.hr

Indulás: 2004 (első webtér aratás: 2011 július-augusztus)

Jogi háttér: Az archiváláshoz és a nyilvános szolgáltatáshoz nem kell engedély, de a tartalomgazdák kérésére helyben való használatra és egy időben egy felhasználóra korlátozható a hozzáférés.

Gyűjtőkör: A .hr domén alatti szerverek; horvát szerzők vagy kiadók által közzétett dokumentumok; Horvátországról, illetve a horvátokról szóló tartalmak, függetlenül a publikálás helyétől és készítőik nemzetiségétől.

Típusok: Nemzeti webtér, tematikus és helytörténeti gyűjtemények, esemény-alapú aratások.

Méret: kb. 120 TB (2022 év végi adat)

Hozzáférés: Kevés kivételtől eltekintve a teljes archívum nyilvánosan is elérhető. A nem publikus mentések a könyvtáron belül nézhetők meg.

Keresés: A szelektív mentések URL cím, név és kulcsszavak alapján kereshetők, utóbbiak esetében logikai műveletek is használhatók. A részletes kereső űrlapon szűkítési lehetőségek vannak dátum és fájltípus szerint, továbbá adott webhelyre is korlátozható a keresés. A találati listában egy tételre kattintva megnézhetők a részletes metaadadatok, a bélyegképek és az egyes mentésekhez rendelt stabil URN azonosítók is. A webtér szintű aratások anyaga csak az URL cím megadásával kereshető vissza. Böngészni témakörök szerint lehetséges, és külön kilistázhatók az újonnan felvett, valamint az élő webről már eltűnt webhelyek. A metaadatok OAI-PMH protokollon keresztül is lekérdezhetők, és a könyvtár katalógusába, illetve az Europeana-ba is bekerülnek.

Magyar tartalom: A szelektív gyűjteményekben csak egyetlen .hu végű webhely található, de a webtér szintű aratások anyagában több millió URL-ben fordul elő a .hu/ karaktersorozat. A válogatott webhelyek archivumában a magyar* szóra keresve több mint 176 ezer találat van, a Madžar*-ra 126 ezer, a mađarsk*-ra pedig több mint 3 milló. (2024 januári adatok)

Megjegyzés:

Linkek:

Publikációk, előadások: