Ausztria

Név: Webarchiv Österreich

Fenntartó: Österreichische Nationalbibliothek (Osztrák Nemzeti Könyvtár)

Honlap: https://webarchiv.onb.ac.at

E-mail: webarchiv[@]onb.ac.at

Indulás: 2008 (első webtér aratás: 2009 ősze)

Jogi háttér: Az archiváláshoz nem kell engedély, de nyilvános szolgáltatás nincs a lementett tartalomból.

Gyűjtőkör: Az .at és a .wien domének alatti szerverek, valamint az Ausztriával kapcsolatos egyéb webhelyek.

Típusok: Nemzeti webtér, szelektív aratások (média, politika, gender), esemény-alapú gyűjtemények.

Méret: 243,1 TB (2024. januári adat)

Hozzáférés: A honlapon csak a mentések időpontjai látszanak, maguk az archivált weboldalak a nemzeti könyvtárban és kb. 20 további könyvtárban nézhetők meg. (A nyilvános felületen kigyűjtött mentések linkjei könyvjelzőzhetők és a kapott azonosító kód beírása után a könyvtári munkaállomásokról megnyithatók.)

Keresés: URL alapján, illetve a teljes szövegben. (Nem minden mentés szövege van leindexelve!) A teljes szövegű keresőnél logikai operátorok és kifejezések esetében idézőjelek használhatók. A találati listában az URL-en és az archiválás dátumán kívül a további mentések időpontjait jelző naptárra, az Internet Archive mentésére és az élő oldalra mutató linkek jelennek meg, egyéb metaadat vagy szövegkörnyezet nincs. A lista domének szerint csoportosítható, de ilyenkor csak a legjobb 50 tétel lapozható végig.

Magyar tartalom: A .hu-t tartalmazó URL címekből csak 9 van, de a magyar vagy az ungarisch szavakra keresve a találati halmazok mérete meghaladja a maximális 10 ezret. (2024 januári adatok)

Megjegyzés:

Linkek:

Publikációk, előadások: