Szlovénia

Név: Spletni arhiv

Fenntartó: Narodna in univerzitetna knjižnica (Nemzeti és Egyetemi Könyvtár)

Honlap: https://arhiv.nuk.uni-lj.si

E-mail: janko.klasinc[@]nuk.uni-lj.si

Indulás: 2007 (első szelektív aratás: 2008, első webtér aratás: 2014)

Jogi háttér: Az archiváláshoz és a nyilvános szolgáltatáshoz nem kell engedély, de a tartalomgazdák kérésére helyben való használatra korlátozható a hozzáférés.

Gyűjtőkör: A Szlovén Köztársaság területén közzétett művek, illetve azok a tartalmak, amelyeket alapvetően arra szántak, hogy a Szlovén Köztársaságból használják őket.

Típusok: Nemzeti webtér, szelektív aratások (12 témakör), esemény-alapú gyűjtemények.

Méret: ?

Hozzáférés: A publikus felület 2011 óta működik és a szelektív vagy esemény-alapú gyűjtemények tartalmának nagy része nyilvánosan megtekinthető. A webtér szintű aratások anyagát jelenleg csak a könyvtárosok érik el.

Keresés: URL alapján, illetve a teljes szövegben, továbbá lehet böngészni témák és ábécé szerint is. A találati lista nyelv és archiválási dátum szerint szűkíthető. Van szövegkörnyezet és minden találatnál megjelennek automatikusan kiemelt, kattintható kulcsszavak, melyekkel újabb keresések indíthatók. Az archivált és az élő oldalra mutató linkeken kívül van még egy keresőlink is, ami további hasonló témájú weboldalakat listáz ki.

Magyar tartalom: Nyelvre vagy országdoménre önmagában nem lehet rákeresni. A magyar szóra több mint 2 millió szlovén és 340 ezer magyar nyelvű találatot ad a kereső, a madžarski szóra pedig 400 ezret, de ezekben a számokban az ismétlődő mentések is benne vannak. (2024. januári adatok)

Megjegyzés: A  találati listában az egyes webhelyek mentési időpontjait mutató Zgodovina link nem működik. (2024. január 18.)

Linkek:

Publikációk, előadások: