Szlovákia

Név: Digitálne pramene (WWW DIP)

Fenntartó: Univerzitná knižnica v Bratislave (Pozsonyi Egyetem Könyvtára)

Honlap: https://www.webdepozit.sk

E-mail: ddp[@]ulib.sk

Indulás: 2015 (első webtér aratás: 2016. október)

Jogi háttér: Az archiváláshoz nem kell engedély, a nyilvános szolgáltatáshoz szerződést kötnek a tartalomgazdával.

Gyűjtőkör: Minden, ami a Szlovák Köztársaság területén jelenik meg; szlovák nyelven van vagy szlovák alkotó hozta létre; Szlovákiáról vagy a szlovák népről szól.

Típusok: Nemzeti webtér, tematikus gyűjtemények, esemény-alapú aratások. (A webarchiválás és az egyedi „born-digital” dokumentumok – pl. e-könyvek és e-periodikák – gyűjtése közös projekt keretében történik.)

Méret: 107,5 TB (2022. év végi adat, tömörítés nélkül)

Hozzáférés: A webtér és a szelektív aratások anyaga csak a könyvtáron belül kutatható, de teljesen zárt része is van az archívumnak. Azoknak a webhelyeknek a mentései, amelyeknek a tulajdonosával a könyvtár szerződést kötött vagy Creative Commons licenc alatt vannak, a nyilvános felületen is megnézhetők.

Keresés: Keresni név, URL, tárgyszavak, témakörök és egyéb metaadatok alapján lehet (akár MARC mezőkódok szerint is, illetve a SOLR opciót választva logikai operátorokkal is). A találati lista időintervallum, témakör, hozzáférés és részgyűjtemény szerint szűrhető. Az egyes MARC rekordok TXT vagy XML fomrátumban letölthetők. A metaadatok OAI-PMH protokollon keresztül is lekérdezhetők.

Magyar tartalom: A .hu-t tartalmazó URL címekre keresve csak 3 találat van, de az .sk domén alatti webhelyek metaadatai közt a magyar* szó 430-szor fordul elő (ebből 3 nyilvános), a Hungar* 312-szer (6 nyilvános), a Maďars* pedig 1132-szer (17 nyilvános). (2024. január 15-i adatok)

Megjegyzés: A nyilvános felületen az OpenWayback megjelenítő „504 Gateway Time-out” hibaüzenetet ad. (2024. január 15.)

Linkek:

Publikációk, előadások: