Tanfolyam és e-learning

Tanfolyam

A Könyvtári Intézet minden évben kétszer (év elején és ősszel) meghirdeti „Az internet archiválása mint közgyűjteményi feladat” című 4 napos akkreditált tanfolyamát. A képzés célja, hogy a résztvevők megismerjék az internetes tartalmak hosszú távú megőrzésére alkalmas technikákat, az ezzel foglalkozó külföldi projekteket és az Országos Széchényi Könyvtárban ellátott központi webarchiválási tevékenységet. A kurzus elvégzése után a résztvevők jártassá válnak weboldalakat és webhelyeket tartalmazó intézményi gyűjtemények létrehozásában, és elsajátítják a magyar internet archívummal kapcsolatos feladatok alapjait annak érdekében, hogy képesek legyenek bekapcsolódni a közös archiválási munkába.

További részletek és jelentkezési lap:
https://ki.oszk.hu/tanfolyamok/az-internet-archivalasa-mint-kozgyujtemenyi-feladat

Távoktatás

A tanfolyam anyaga – regisztrálás után – e-learning formájában is elsajátítható a Könyvtári Intézet Távoktatási Portálján. A Moodle rendszerbe betöltött tananyaghoz oktatóvideók, prezentációk, képek és mintafájlok is tartoznak, valamint több száz külső link a különböző szolgáltatások, szoftverek és információforrások weboldalaira. A tanulók tesztkérdések megválaszolásával és gyakorlati feladatok megoldásával ellenőrizhetik, hogy mennyire sikerült elsajátítani az internetes tartalmak megőrzésével kapcsolatos ismereteket.

A tananyag az akkreditált kurzusok listájából nyitható meg:
http://ki2.oszk.hu/kitavokt/course/

Egy egyszerűbb, HTML formátumú, de gyakrabban frissülő nyilvános változat itt érhető el:
http://webarchivum.oszk.hu/honlap/tananyag
Egyszerűsített cím: http://tinyurl.com/internetarchivalas

Hasznos linkek a külföldi webarchiválási projektek bemutatásához:
https://webarchivum.oszk.hu/hasznos-linkek-a-kulfoldi-webarchivalasi-projektek-bemutatasahoz/

Webarchívumok hasznosítása, együttműködés módjai a webarchiválás során – hasznos hivatkozások:
https://webarchivum.oszk.hu/webarchivumok-hasznositasa-egyuttmukodes-modjai-a-webarchivalas-soran-hasznos-hivatkozasok/

 

2020-ban a KDS pályázat keretében elkészült egy középiskolásoknak szánt multimédiás oktatási anyag vázlata „Mentsük le az internetet! – Internetes tartalmak megőrzése intézményi és személyes archiválással” címmel. Ennek a 2021 júliusában frissített szövege itt érhető el:
https://webarchivum.oszk.hu/szakembereknek/tanfolyam-es-e-learning/mentsuk-le-az-internetet/